Projecte CASTOR: privatització dels beneficis i socialització de les pèrdues

S'aprova la constitució de la comissió d'investigació del projecte CASTOR

La plataforma Castor és el cas paradigmàtic de les infraestructures faraòniques que han aparegut de forma sistèmica arreu del territori per satisfer els interessos individuals i de les elits polítiques i econòmiques. Es tracta d'un sistema d'emmagatzematge de gas situat al fons marí, a uns 20 quilòmetres de la costa de Vinaròs, propietat de l'empresa Escal UGS, i que va provocar un miler de terratrèmols que van afectar a diversos pobles de les dues ribes del Sènia.

La concessió de la construcció i la gestió de la plataforma es va fer sense concurs ni concurrència pública, atorgant-se clau en mà a la societat Escal UGS, presidida per Del Potro (home de confiança del multimilionari canadenc Ned Goodman) i participada en un 66,67% per ACS, empresa de Florentino Pérez i que apareix als papers de l'extresorer del Partit Popular, Luís Bárcenas. 

El projecte Castor, des del seu plantejament inicial fins a la seva execució ha representat l'essència del capitalisme patriarcal: la privatització dels beneficis i la socialització de les pèrdues. El projecte va ser aprovat per Reial Decret, sense cap estudi previ de l'impacte ambiental i sense un informe sobre els moviments sísmics que podria provocar la injecció de gas a la zona. 

L'any 2013, després de sis mesos d'injecció de gas es va iniciar una crisis sísmica que va arribar a superar el grau 4 de l'escala de Richter. El llavors ministre d'Indústria del govern de Zapatero, José Manuel Soria, va haver d'ordenar la paralització dels treballs. 

A pesar de que col·lectius i moviments socials havien avisat de les nefastes conseqüències que podria comportar la seva construcció i operació i de la no realització de cap estudi previ, uns mesos després de la paralització dels treballs, el Consell de Ministres va anunciar que pagaria una indemnització de 1.350 milions d'euros a Escal, que van ser ingressats al compte corrent de la constructora un mes més tard. 

La indemnització que amb interessos supera els tres mil milions i mig d'euros, pagada per l'Estat espanyol i finançada per bancs com el Santander, Bankia i Caixabank, ha de ser assumida durant 30 anys pels ciutadans a través del rebut del gas, en un context de crisi energètica. 

Actualment, el projecte CASTOR ens deixa una mega estructura en hibernació sense cap utilitat pública i amb un gran impacte mediambiental i paisatgístic i desenes de persones imputades per prevaricació mediambiental. 

I és que la Plataforma Castor, no és un cas aïllat, un error puntual, és una constant en un territori ple d’infraestructures aparellades a desorbitades inversions a càrrec de l’erari públic: autopistes desertes, trens d’alta velocitat amb destinació al no-res o aeroports sense avions... Infraestructures privatitzades i tractades sota la lògica mercantil que no responen a les necessitats reals de la població sinó als interessos de les elits extractives que veuen en aquests macroprojectes sense sentit un actiu més que rentable a costa de fer negoci amb els recursos naturals i amb els béns comuns. 

El projecte Castor, des del seu plantejament inicial fins a la seva execució ha representat l'essència del capitalisme patriarcal: la privatització dels beneficis i la socialització de les pèrdues